עדכון פסיקה מיום 23.12.2019
ת"ת 68947-07-18 עיריית חיפה נ' למדן בית המשפט המחוזי בבאר שבע כבוד השופט אלון אינפלדהתיק עסק במדיניות ענישה על עבירות תכנון ובניה. הערעור מתקבל חלקית, כך שיופחת עונשו של הנאשם עד גבולו התחתון [...]
ת"ת 68947-07-18 עיריית חיפה נ' למדן
בית המשפט המחוזי בבאר שבע
כבוד השופט אלון אינפלדהתיק עסק במדיניות ענישה על עבירות תכנון ובניה. הערעור מתקבל חלקית, כך שיופחת עונשו של הנאשם עד גבולו התחתון של מתחם העונש הראוי, כפי שנקבע בבית משפט קמא. בית משפט פסק כי עבירות תכנון ובניה פוגעות בערכים חברתיים רבים ומגוונים. יש לתמוה על מדיניות התביעה שאינה מבקשת עונשי מאסר בגין עבירות כאלה כדבר שבשגרה, ולו מאסר על תנאי. לא ניתנה תשובה מניחה את הדעת לעניין זה; הגיעה העת לבטא את המדיניות המחמירה לה קרא בית המשפט העליון פעמים רבות, בענישה מוחשית לעבריינים קונקרטיים, ולא רק ברטוריקה. בנסיבותיו של מקרה זה, ראוי המערער לענישה פיזית, בנוסף לענישה כלכלית מכבידה וקשה. ברכיב הענישה הפיזית, בשים לב לכך כי מדובר בפלישה רחבת היקף מחד גיסא, אך לא הוכח כי הפריעה למאן דהו בפועל מאידך גיסא, מתחם העונש הראוי למערער נע בין 5 חודשי מאסר בעבודות שירות ל- 15 חודשי מאסר מאחורי סורג ובריח. נוכח עברו הפלילי, ולאחר שלא הפסיק את הפלישה נכון למועד גזר הדין, אף לא ראוי היה המערער לעונש המתקרב לתחתית המתחם.
מתחם עונש הקנס מושפע גם מהמצב הכלכלי של הנאשם. ככלל, חזקה על נאשם כי הכנסתו ממוצעת וראוי הוא לקנס בקנה המידה המקובל. הנטל להוכיח אחרת על הצד הטוען זאת. הנאשם לא הביא ראיות כלכליות לבית משפט קמא, וטענתו כי מצבו הכלכלי בכי רע נדחתה. בשים לב לכך שנפלו שגיאות משפטיות משמעותיות בגזר הדין של הנאשמות, כך שבפועל הענישה שהוטלה עליהן קלה בהרבה גם ממה שהיה ראוי למעשה שלהן, אפילו לפי שיטת בית משפט השלום, יש ליתן משקל לעקרון השוויון בענישה. בית משפט השלום נתן ביטוי חלקי לפער, אך השגיאה ביישום ענישת הנאשמות, שהתבטאה בענישתן הקלה מדי, תתבטא בהפחתה מתונה נוספת של הענישה הכלכלית למערער, בתוך גבולות מתחם הקנס הראוי.